Lær din virksomhed at lære - 3 steps til en frugtbar læringskultur

Jan 31, 2019

Livslang læring buzz’er i øjeblikket. Hastigheden, hvormed forandringerne kommer, stiger, og derfor må den enkelte sørge for at få kompetenceudvikling. Men læring er ikke kun et personligt projekt, virksomhederne kan også gøre deres. At lære nyt er en værdifuld medarbejdergode – og samtidig godt for virksomheden: For når medarbejderne bliver klogere, gør virksomheden det også. 

 

  1. At ville blive klogere og dygtigere er første skridt på vejen til givende læringskultur – en kultur, hvor nysgerrighed og det at tilegne sig ny viden og nye færdigheder er en selvfølgelighed.
  2. Næste skridt er at give plads til læring. Det handler bl.a. om at gøre det trygt at fejle, for vi lærer først, når vi prøver – og afprøvning er uundgåeligt forbundet med ikke at ramme bulls eye første gang.
  3. Tredje skridt handler om at gøre det så let som muligt at lære nyt. Mange medarbejdere skal ofte lave kompetenceudvikling ved siden af deres arbejde. Hvorfor ikke lave det samtidig?

 

Lettere læring

Og hvis man skal gøre læring lettere og mere tilgængeligt, er virtuel læring interessant. Hele feltet omkring virtuel læring er i rivende udvikling. Siden år 2000 har området haft en markedsvækst på 900%. Det bliver mere og mere normalt at lære digitalt, og det er ikke tilfældigt, for der er masser at hente.

Virtuel læring er f.eks. både billigere for virksomheden og mere fleksibelt for medarbejderen end fysisk undervisning. Det sidste er noget, som giver mulighed for bedre at tilpasse det lærte direkte til sit arbejde.

Sidste forår talte vi her i Virtio med en række danske organisationer om deres brug af virtuel læring. En af virksomhederne arbejdede med vej, park og skov.
Her skulle nye medarbejdere blandt andet have certificeringer til at bruge motorsav, og i stedet for at oprette fysiske hold lavede de et e-læringsværktøj, hvor alle kunne lære teorien. Når det var på plads, kunne de gå ud og øve sig fysisk.

Det fungerede godt, for udover at spare ressourcer på transport og forplejning, blev det teoretiske mere målrettet og effektivt, ligesom det blev lettere for de nye medarbejdere at koble det direkte til praksis.

Digital læring kan altså lettere tilpasses direkte til den lærendes hverdag – og det medfører samtidig mere effektivitet. Undersøgelser peger på, at digital læring kan være helt op til 5 gange så effektiv. Man bruger simpelthen mindre tid på at lære det samme.

 

Læringskultur

Uanset kræver det først og fremmest et øget fokus på læring internt i organisationer. For alles skyld.

I øjeblikket er der enormt stort fokus på digital ledelse – og det med god grund. Ledelsesrummet er også et andet virtuelt, og det skal både ledere og medarbejdere vide. Man skal vække tillid, afstemme forventninger, skabe værdifulde relationer og kommunikere meget mere end nogensinde før.

Men det er mindst lige så vigtigt med fokus på læring – den virtuelle såvel som den fysiske. Også for at stå stærkere fremadrettet, hvor tilbuddet om reel kompetenceudvikling kan skabe en længere og dybere relation til med- og samarbejdere. F.eks. freelancere. I en fremtid hvor organisationer i stigende grad får udført arbejde af freelancere, bliver det en udfordring at holde sammen kulturelt på organisationen. Her kan en stærk læringskultur være noget af det, der skal til.

Lad os holde kontakten

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få mere viden om ledelse, læring og kommunikation. 

Skriv mig op
Close

Viden findes der masser af!

Det er bare langt fra det hele der er relevant. 

Derfor vil vi gerne høre Jer om hvilke behov I står overfor, og så finder vi en Danmarks bedste eksperter der kan lave et kursus netop om det. 

Og vælger vi at producere Jeres idé, belønner vi med 10 gratis licenser til vinderne. Samlet værdi 25.000,-

I har behovet - vi har eksperterne.